
Warzywa i zioła na zdrowie
Data publikacji: 2024-11-08 21:55:54 | ID: 6584bf884cca4 |
Pierwszą rzeczą, którą wiele osób robi, kiedy coś je boli jest sięgnięcie po tabletkę przeciwbólową. Jednak pomocne w walce z bólem mogą być dostępne w kuchni warzywa i zioła. Dawniej leczono lekami pochodzącymi z natury. Nie sięgano po farmaceutyki, a to co było dostępne w przyrodzie. Warto wrócić do tych metod, bo jak się okazuje większość z nich mamy w naszej kuchni.
Warzywa na zdrowie
O drogocennym wpływie warzyw na zdrowie nie trzeba przekonywać. Jakie należy spożywać, by leczyć konkretne dolegliwości? Por ugotowany z dodatkiem oleju i przykładany do podbrzusza, łagodzi stany zapalne pęcherza.
Kapustę nasze babcie uważały za warzywo, które oczyszcza krew - pomaga, więc leczeniu wątroby, bóli głowy czy kaca. Na awitaminozę medycyna ludowa polecała cebulę, a właściwie wino z cebuli. Za naturalny antybiotyk uważano czosnek.
Zioła na zdrowie
Niektóre zioła do dziś wykorzystywane są w leczeniu niektórych przypadłości. Bardzo popularny jest dziurawiec, który przyspiesza gojenie się ran. Sprawdza się również w bezsenności. Rumianek wpływa na układ nerwowy. Może być również stosowany w leczeniu infekcji dróg oddechowych czy jamy ustnej.
W przypadku bólów głowy, niedokrwistości czy zaburzeń oddychania, medycyna ludowa polecała tymianek. Z kolei prawoślaz był stosowany w leczeniu zapalenia oskrzeli, gdyż ułatwiał odkrztuszanie.
To tylko niektóre warzywa i zioła, które stosowano w medycynie ludowej. Warto im się przyjrzeć z bliska i zamiast faszerować się tabletkami, sięgnąć po to, co oferuj nam natura.
Twoja ocena artykułu: Dokonaj oceny przyciskiem |
library_books Pielęgnacja męskiej brody » | |
library_books Sekrety makijażu koreańskiego » | |
library_books Domowe sposoby na zawodowe kontuzje » |