Pokrzywa jakie ma właściwości?

Pokrzywa jakie ma właściwości?

Data publikacji: ID: 6584bf884c5b5

Pokrzywa kojarzy nam się z chwastem, który rośnie na łąkach, a, także z oparzeniami, które powoduje. Choć pokrzywa to parząca roślina, zawiera wiele drogocennych dla naszego organizmu składników. Pokrzywa kojarzy nam się również z nieprzyjemnym pieczeniem, wywołanym przez dotknięcie jej liści. Mało kto wie, że świeża, młoda pokrzywa to źródło wielu cennych składników.

Pokrzywa - co ona w sobie ma?

Nasze babcie często sięgały po pokrzywę z wielu powodów. Jednym z nich było wsparcie układu odpornościowego. Wpływa ona na poprawę procesów trawiennych, a, także przyspiesza działanie metabolizmu.

Polecana jest osobom z kamicą nerkową, a, także osobom zmagającym się z nadmiarem wody w organizmie. Dzięki zawartości witaminy K może być stosowana przez osoby zmagające się z anemią.

Pokrzywa w kuchni

Pokrzywa to drogocenny składnik wielu wiosennych dań. Możemy ją spożywać w formie herbatki czy naparów. Wierzchołki łodyg czy młode listki świetnie sprawdzą się jako dodatek do zup, czy sałatek. Można ją przyrządzać podobnie do szpinaku.

Młode listki wystarczy zalać wrzątkiem i przyprawić według uznania. Makaron z młodą pokrzywą zachwyci niejednego smakosza. Można z niej przyrządzić sok w sokowirówce, którego picie wpłynie na oczyszczanie organizmu.

Pokrzywa a uroda

Pokrzywa jest również wykorzystywana w kosmetyce. Wzmacnia włosy i paznokcie. Zmniejsza pojawianie się łupieżu, a, także wypadanie włosów. Okłady z pokrzywy pomagają w walce z wieloma chorobami skóry, między innymi w czyrakowatości. Nasze babcie uznawały pokrzywę za symbol zdrowia. Pora skorzystać z ich mądrości i wykorzystać pokrzywę w kuchni i kosmetyce.

Twoja ocena artykułu:
Dokonaj oceny przyciskiem
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close