Suszenie, czyli bezpieczna i skuteczna metoda na konserwację żywności

Suszenie, czyli bezpieczna i skuteczna metoda na konserwację żywności

Data publikacji: ID: 6584bf88473f0

Suszenie to metoda znana już naszym przod Jest bardzo prosta, a jednocześnie skuteczna. Nie wymaga znajomości żadnych skomplikowanych technik i nabywania drogiego wyposażenia. Tak naprawdę potrzebna jest tylko dobra cyrkulacja powietrza, by można było wysuszyć wybrany produkt. W zależności od jego rodzaju zajmie to mniej lub więcej czasu.

Co zapewnia suszenie?

Dzięki suszeniu można świetnie zakonserwować wiele produktów, które mają dość krótką datę przydatności do spożycia. Przykład stanowią owoce – w stanie świeżym można je przechowywać od kilku dni do tygodni, natomiast po wysuszeniu mogą przetrwać nawet rok. Niekiedy wystarczy zalać je gorącą wodą, by uwolnić smak i aromat.

Suszyć można też warzywa, na przykład w plasterkach lub cząstkach. Spożywa się je w takiej formie lub mieli w celu uzyskania przypraw. Zmielone można bezpiecznie przechowywać w zamkniętych słoikach. Proces suszenia wyciąga wodę z produktu, więc staje się on bardziej odporny na działanie bakterii czy grzybów.

W jaki sposób przygotować produkty do suszenia?

Łatwiej i szybciej suszą się wąskie, drobne cząstki, dużo wolniej i czasami nieskutecznie – produkty spożywcze w całości. Dlatego też najlepiej jest je rozdrobnić, np. Krojąc w kostkę lub plasterki. Stosuje się również nakłuwanie, które pozwala powietrzu wniknąć do wewnątrz, jeśli np. Krojenie jest utrudnione bądź niepożądane.

Przy suszeniu zalecana jest temperatura nieco wyższa od pokojowej. Nie może być za wysoka, bo już przekroczenie 50 stopni wywołuje niszczenie niektórych enzymów zawartych w pożywieniu. W jeszcze wyższej świeże produkty mogą po prostu zagotować się lub upiec zamiast wyschnąć.

Twoja ocena artykułu:
Dokonaj oceny przyciskiem
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close