Kawa, ciekawe informacje

Kawa, ciekawe informacje

Data publikacji: ID: 6584bf8818b1b

Wszyscy lubimy kawę, ale czy wiemy, iż wśród kaw dostępne są kawy w saszetkach, które w swoim składzie zawierają zaledwie 12% kawy. Pozostałymi składnikami są: cukier (50%), utwardzony, a, więc niezdrowy olej roślinny, stabilizatory, emulgatory, substancje przeciwzbrylające, barwniki, sól.

Kawa a zawartość kofeiny

Kawa to napój zawierający w sobie kofeinę. Nie można jednak mówić o jednakowej jej dawce, bowiem w filiżance kawy rozpuszczalnej znajduje się 75 mg., espresso – 90 mg. A w kawie parzonej aż 120 mg. Kofeiny, przy czym w filiżance herbaty – 50 mg. Kofeiny. Mocniejsze gatunki kaw mają mniejszą zawartość kofeiny, wobec czego, jeśli zależy nam na pobudzeniu, wybrać powinniśmy Robustę.

Kawa rozpuszczalna

Dużą popularnością cieszy się kawa rozpuszczalna, tymczasem znawcy kaw twierdzą, że napój ten nie zasługuje na miano kawy, bowiem jest to produkt chemicznie preparowany. Aby powstała kawa rozpuszczalna dojść musi do uprażenia, zmielenia ziaren, zaparzenia naparu a następnie do suszenia w niskociśnieniowej komorze.

Kawa a odchudzanie

Popularne ostatnimi czasy stały się kawy, które mają wspomagać proces odchudzania się. Warte podkreślenia jest to, że kawa ogólnie wspomaga ten proces, bowiem pobudza pracę jelit i trawienie. Ta określana mianem odchudzającej często jest bardziej kaloryczna od frytek czy innych tłustych dań.

Co do kawy?

Kawę pijemy często z mlekiem. To dobrze, bowiem mleko odciąża żołądek, czyniąc kawę bardziej strawną. Warto jednak wybierać mleko 1,5 lub 2%. Inne dodatki zwiększają kaloryczność kawy, która bez żadnych dodatków to tylko 2 kcal, przy czym filiżanka kawy z mlekiem zagęszczonym to już 50 kcal.

Od czasu do czasu dopuszczalne jest zatem wypicie kawy ze śmietanką czy z zagęszczonym mlekiem. Zrezygnować jednak powinniśmy ze śmietanek w proszku, w, których znajdziemy składniki chemiczne: niezdrowe tłuszcze utwardzone, mleko w proszku i konserwanty.

Ile kaw można wypić w ciągu dnia?

Liczbę kaw należy dostosować do tego, jak czujemy się po jej wypiciu. Jeśli nie występują niepokojące objawy typu kołatanie serca, podwyższenie ciśnienia tętniczego, szumy i zawroty głowy, wypieki, uderzenia gorąca, każdego dnia możemy wypijać maksymalnie 4 filiżanki kawy z mlekiem, bez cukru.

Wybierajmy zatem kawę w ziarnach, najlepiej tę zapakowaną w opakowaniu próżniowym. Mielmy ją bezpośrednio przed zaparzeniem. Jeśli jednak decydujemy się na kawę mieloną, po otwarciu opakowania przesypmy ją do szczelnego słoika i trzymajmy go w lodówce. Dzięki temu na dłużej zachowamy aromat kawy.

Twoja ocena artykułu:
Dokonaj oceny przyciskiem
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close