Pesto czyli praktyczny sos bazyliowy

Pesto czyli praktyczny sos bazyliowy

Data publikacji: ID: 6584bf8834116

Kiedy zastanawiamy się nad przygotowaniem szybkiego obiadu, dlatego, że czasami nie mamy zbyt dużo czasu na długie przebywanie w kuchni i gotowanie wykwintnych dań, często przychodzi nam na myśl praktyczne i pyszne pesto.

Skąd pochodzi pesto i jak je zrobić?

Pesto alla genovese jest to sos koloru zielonego, którego składnikiem bazowym jest bazylia, pochodzący z Włoch - dokładnie z Genui (Liguria).

Natomiast inna jego odmiana koloru czerwonego pesto sycylijskie (pesto alla siciliana) zawiera suszone pomidory.

Możemy je zakupić gotowe w małych słoiczkach lub też w postaci świeżej. Oczywiście możemy je, także przygotować sami w domu. Najprostszym przepisem jaki możemy znaleźć w Internecie jest ten poniższy:

* świeża bazylia (jedna doniczka)

* 1 ząbek czosnku

* 2 łyżki startego parmezanu

* sól

* 4 łyżki oliwy z oliwek

* słonecznik lub orzechy

Z czym możemy jeść pesto?

Pesto jest bardzo użytecznym składnikiem w naszej kuchni. Możemy dodawać je do makaronów, risotto, zup, mięs, sałaty, pizzy, serów, a, także spożywać je z pieczywem, czy przygotować ciekawe przekąski na imprezę, które na pewno będą wyglądać smacznie i szybko znikną z naszego stołu, kiedy przyjdą goście.

Warto pamiętać o tym, że może ono stać przez tydzień, jeśli przechowujemy je w lodówce. Nie powinno się go, także podgrzewać, ponieważ wysoka temperatura powoduje, że bazylia ma gorzki smak. Możemy przygotowywać je oczywiście na zapas i zamrozić.

Właściwości zdrowotne

Trzeba, także wspomnieć o tym, że pesto ma dużo wartości odżywczych. Jest źródłem białka (dzięki orzeszkom piniowym), zawiera kwasy tłuszczowe wielonienasycone i jednonienasycone oraz witaminy (witamina K i E), jak też składniki mineralne (magnez, wapń czy fosfor).

Twoja ocena artykułu:
Dokonaj oceny przyciskiem
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close