
Pesto czyli praktyczny sos bazyliowy
Data publikacji: 2025-01-26 01:32:56 | ID: 6584bf8834116 |
Kiedy zastanawiamy się nad przygotowaniem szybkiego obiadu, dlatego, że czasami nie mamy zbyt dużo czasu na długie przebywanie w kuchni i gotowanie wykwintnych dań, często przychodzi nam na myśl praktyczne i pyszne pesto.
Skąd pochodzi pesto i jak je zrobić?
Pesto alla genovese jest to sos koloru zielonego, którego składnikiem bazowym jest bazylia, pochodzący z Włoch - dokładnie z Genui (Liguria).
Natomiast inna jego odmiana koloru czerwonego pesto sycylijskie (pesto alla siciliana) zawiera suszone pomidory.
Możemy je zakupić gotowe w małych słoiczkach lub też w postaci świeżej. Oczywiście możemy je, także przygotować sami w domu. Najprostszym przepisem jaki możemy znaleźć w Internecie jest ten poniższy:
* świeża bazylia (jedna doniczka)
* 1 ząbek czosnku
* 2 łyżki startego parmezanu
* sól
* 4 łyżki oliwy z oliwek
* słonecznik lub orzechy
Z czym możemy jeść pesto?
Pesto jest bardzo użytecznym składnikiem w naszej kuchni. Możemy dodawać je do makaronów, risotto, zup, mięs, sałaty, pizzy, serów, a, także spożywać je z pieczywem, czy przygotować ciekawe przekąski na imprezę, które na pewno będą wyglądać smacznie i szybko znikną z naszego stołu, kiedy przyjdą goście.
Warto pamiętać o tym, że może ono stać przez tydzień, jeśli przechowujemy je w lodówce. Nie powinno się go, także podgrzewać, ponieważ wysoka temperatura powoduje, że bazylia ma gorzki smak. Możemy przygotowywać je oczywiście na zapas i zamrozić.
Właściwości zdrowotne
Trzeba, także wspomnieć o tym, że pesto ma dużo wartości odżywczych. Jest źródłem białka (dzięki orzeszkom piniowym), zawiera kwasy tłuszczowe wielonienasycone i jednonienasycone oraz witaminy (witamina K i E), jak też składniki mineralne (magnez, wapń czy fosfor).
Twoja ocena artykułu: Dokonaj oceny przyciskiem |
library_books Czy warto wybierać produkty bezglutenowe dla zdrowia? » | |
library_books Zrób sama naturalny dezodorant » | |
library_books Migrena, co to jest? » |