
Dlaczego warto jeść szparagi?
Data publikacji: 2025-01-26 01:38:04 | ID: 6584bf883a93e |
Maj i czerwiec to sezon na szparagi. Występują w odmianie białej, zielonej i fioletowej. Swoją popularność zawdzięczają znanym kucharzom, który dodają je do wielu dań. Jakie właściwości mają szparagi?
Szparagi goszczą na polskich stołach w postaci przystawek, dodatków do dań głównych czy sałatek. Można kupić na bazarkach lub w sklepie.
Skąd pochodzą szparagi?
Po raz pierwszy warzywa te pojawiły się na terenie Imperium Rzymskiego, blisko 4500 lat temu. Początkowo były przysmakiem głównie elit. Uprawiane są na całym świecie, jednak do przodowników w uprawie należą Peru i Chiny. W Polsce szparagi uprawia się głównie w województwie wielkopolskim i dolnośląskim.
Jakie właściwości mają szparagi?
Szparagi są często wybierane przez entuzjastów zdrowego jedzenia i niskokalorycznej diety. Trudno się dziwić, gdyż 100 g szparagów to zaledwie 18 kalorii. Do tego cała masa składników odżywczych. Szparagi zawierają dużo witaminy C i E. Do tego wapń, fosfor i potas. Zawierają dużo kwasu foliowego, a, więc powinny być spożywane przez kobiety planujące ciążę. Szparagi zostały uznane za afrodyzjak, gdyż zwiększają popęd u kobiet.
Najpopularniejsze danie ze szparagów
Najpopularniejszą formą podawania szparagów jest przygotowanie ich z masłem, otoczone szynką parmeńską z dodatkiem sera. To jedna z najpopularniejszych przystawek szparagowych na świecie.
Przygotowując szparagi musimy pamiętać, aby wcześniej odciąg łykowate końcówki. Gotujemy je w podłużnym garnku - białe około 15 minut, a kolorowe 6-8 minut.
Twoja ocena artykułu: Dokonaj oceny przyciskiem |
Tagi: szparagi, warzywa, szparagów, właściwości, mają, przystawek, głównie, świecie, gdyż, tego,
library_books Zdrowe zęby z aparatem ortodontycznym » | |
library_books Dieta i jej efekty » | |
library_books Metody stylizacji rzęs » |